Kirurgia

Teemme Helmessä pehmytkudosleikkauksia. Yleisimpiä pehmytosaleikkauksia ovat sterilaatiot, kastraatiot, keisarinleikkaukset, kasvainten poistot ja märkäkohtuoperaatiot. Teemme lisäksi tyräleikkauksia, silmäluomien leikkauksia, mahalaukun kiertymäleikkauksia, virtsakivien poistoja, suolistoleikkauksia sekä anaalirauhasten poistoja. Kissojen ja koirien lisäksi leikkaamme myös frettejä, kaneja ja jyrsijöitä.


Ajanvarauksen yhteydessä potilas saa ohjeet leikkausta varten. Omistaja voi halutessaan tuoda leikkauspotilaan sairaalaosastolle aamulla ennen töihin menoa ja hakea työpäivän jälkeen. Lemmikki tulee pitää syömättä yleensä 12 tunnin ajan ennen leikkausta. Kaneja ja jyrsijöitä ei paastoteta ennen anestesiaa. Koiran kanssa on hyvä myös käydä kunnon lenkki ennen klinikalle tuloa, jotta rakko ja suoli olisivat mahdollisimman tyhjät leikkaukseen ryhdyttäessä.

Leikkaussalissa potilaan unta valvoo koko anestesian ajan koulutettu eläintenhoitaja. Leikkaussalissa on anestesiamonitori, jolla seurataan potilaan sydäntä ja hengitystä leikkauksen aikana. Anestesia ja kivunlievitys suunnitellaan potilaskohtaisesti.

Leikkauksen jälkeen eläintä tarkkaillaan aina ainakin pari tuntia klinikalla. Nukutettu potilas on suonensisäisessä nesteytyksessä heräämiseen saakka. Potilaat heräilevät nukutuksesta lämpömaton päällä ja peittojen alla, jotta ruumiinlämpö pysyy normaalina. Kotiin leikkauspotilas saa lähteä vasta kun nähdään, että heräily etenee normaalisti.

Eläimet toipuvat leikkauksista useimmiten nopeasti. Lähes kaikki leikkaushaavat suljetaan ihonsisäisin tikein, eikä tikkien poistoa tarvita. Potilas ei saa päästä nuolemaan leikkaushaavaa. Nuolemisen estämiseksi käytetään useimmiten kauluria. Leikkauspotilasta kotiutettaessa kirjalliset jatkohoito-ohjeet omistajalle. Leikkauksien hintaan kuuluu maksuton haavakontrolli.