Palvelumme

Sisätaudit ovat laaja ryhmä sairauksia, joihin kuuluvat muun muassa maksa- ja munuaissairaudet, mahasuolikanavan sairaudet, keuhko- ja sydänsairaudet, sisäeritysrauhassairaudet, virtsatie- ja sukuelinsairaudet, kasvainsairaudet ja ihosairaudet.

Sisätaudit voivat ilmentyä monin eri tavoin. Mikäli huomaat lemmikilläsi väsyneisyyttä tai ylivilkkautta, lisääntynyttä juomista, muutoksia ruokahalussa, laihtumista, oksentelua, ripulia, kuumeilua tai muuta poikkeavaa, on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Sisätautien selvittelyyn vaaditaan usein verinäytteitä, virtsanäytettä, röntgenkuvausta tai ultraäänitutkimusta. Lemmikki on hyvä tuoda vastaanotolle 8 tuntia paastonneena luotettavien verinäytetulosten saamiseksi, pentuja ja kissoja paastotetaan 6 tuntia.
Helmessä on hyvinvarustettu laboratorio ja suurin osa tuloksista saadaan saman käynnin aikana.

Teemme Helmessä pehmytkudosleikkauksia.

Yleisimpiä pehmytosaleikkauksia ovat sterilaatiot, kastraatiot, keisarinleikkaukset, kasvainten poistot ja märkäkohtuoperaatiot. Teemme lisäksi tyräleikkauksia, silmäluomien leikkauksia, mahalaukun kiertymäleikkauksia, sappirakonpoistoleikkauksia ja virtsakivien poistoja, suolistoleikkauksia.

Ajanvarauksen yhteydessä potilas saa ohjeet leikkausta varten. Omistaja voi halutessaan tuoda leikkauspotilaan sairaalaosastolle aamulla ennen töihin menoa ja hakea työpäivän jälkeen. Lemmikki tulee pitää syömättä yleensä 8-12 tunnin ajan ennen leikkausta. Koiran kanssa on hyvä myös käydä kunnon lenkki ennen klinikalle tuloa, jotta rakko ja suoli olisivat mahdollisimman tyhjät leikkaukseen ryhdyttäessä.

Leikkaussalissa potilaan unta valvoo koko anestesian ajan koulutettu eläintenhoitaja. Leikkaussalissa on anestesiamonitori, jolla seurataan potilaan sydäntä ja hengitystä leikkauksen aikana. Anestesia ja kivunlievitys suunnitellaan potilaskohtaisesti.

Leikkauksen jälkeen eläintä tarkkaillaan aina ainakin pari tuntia klinikalla. Nukutettu potilas on suonensisäisessä nesteytyksessä heräämiseen saakka. Potilaat heräilevät nukutuksesta lämpömaton päällä ja peittojen alla, jotta ruumiinlämpö pysyy normaalina. Kotiin leikkauspotilas saa lähteä vasta kun nähdään, että heräily etenee normaalisti.

Eläimet toipuvat leikkauksista useimmiten nopeasti. Lähes kaikki leikkaushaavat suljetaan ihonsisäisin tikein, eikä tikkien poistoa tarvita. Potilas ei saa päästä nuolemaan leikkaushaavaa. Nuolemisen estämiseksi käytetään useimmiten kauluria. Leikkauspotilasta kotiutettaessa kirjalliset jatkohoito-ohjeet omistajalle.

Leikkausten hintaan kuuluu maksuton haavakontrolli.

Lemmikin säännöllinen hampaiden hoito on erittäin tärkeää yleisen terveyden ja elämänlaadun kannalta. Plakki ja hammaskivi aiheuttavat ientulehdusta. Hoitamattomana ientulehdus leviää hampaan tukikudokseen ja johtaa hampaiden irtoamiseen.

Sydänvikaisten ja iäkkäiden potilaiden suu tulisi pitää mahdollisimman hyvässä kunnossa, koska suusta leviävät bakteerit rasittavat koko elimistöä. Jopa 60-80%:lla terveistä koirista on suussa merkittäviä, hoitoa vaativia muutoksia.

Mikäli lemmikillä esiintyy hammaskiveä, pureskeluvaikeuksia, lemmikki ei syö kovaa ruokaa mielellään tai hengityksen haju lisääntyy, on hyvä ottaa yhteyttä vastaanotolle.

Eläinten kunnollinen hammashoito vaatii aina anestesian. Hammashoidossa poistetaan plakki ja hammaskivi hampaiden kruunuosasta ja ientaskuista. Lisäksi hampaat kiillotetaan ja tarkastetaan.

Hampaita voidaan joutua poistamaan monista syistä. Yleisimpiä syitä ovat parodontiitti eli hampaan tukikudoksen tulehdus, hampaiden murtumat ja hammassyöpymät. Poistot voidaan tehdä joko leikkauksellisesti tai ei-leikkauksellisesti. Kulmahampaiden ja monijuuristen hampaiden poistot tapahtuvat leikkauksellisesti.

Poistamme Helmessä maitokulmahampaat leikkauksellisesti.

Suosittelemme kaikille koirille ja kissoille säännöllistä hammashoitoa nuoresta pitäen. Hampaiden puhdistamisen voi hyvin tehdä vaikka vuosittaisten rokotusten yhteydessä.

Lemmikki saatetaan viimeiselle matkalle rauhallisesti omassa toimenpidehuoneessa.

Ensin annetaan rauhoittava pistos lihakseen ja tämän jälkeen nukutusainetta suonensisäisesti. Lemmikin nukahdettua syvään uneen, annetaan varsinainen lopetuslääke. Lemmikki saa nukahtaa rauhallisesti ja kivuttomasti. Omistaja saa olla lemmikin seurassa koko toimenpiteen ajan.

Teemme yhteistyötä Suomen eläintuhkauksen kanssa. Teemme myös kotikäyntejä aikataulujen salliessa.

Rotukoiria tutkitaan erilaisten periytyvien sairauksia varalta. Teemme Helmessä virallisia röntgenkuvauksia sekä virallisia polvitarkastuksia. Viralliset röntgenkuvaukset tehdään aina rauhoituksessa. Koiran tulee olla tunnistusmerkitty ja ennakkolähetteet tulee olla tehtynä ennen tutkimuksia. Virallisia tutkimuksia tehdään terveystietojen keräämiseksi jalostusta varten. Kuvat ja tutkimuslausunnot lähetetään Kennelliittoon arviotavaksi. Tutkittujen koirien tiedot tallennetaan Kennelliiton jalostustietokantaan ja tulokset lähetetään omistajalle.

Lonkkanivelen kasvuhäiriö eli lonkkavika on koirien yleisin luuston/nivelten kasvuhäiriö. Se voidaan määritellä perinnölliseksi lonkkanivelen löysyydeksi. Lonkkanivelen kasvuhäiriö johtaa yleensä nivelrikkoon. Lonkkanivelen kasvuhäiriötä tavataan lähes kaikilla roduilla, mutta yleisintä se on suurilla ja jättiroduilla. Lonkkavian vastustamisohjelma perustuu useimmilla roduilla röntgenkuvissa sairaiksi todettujen yksilöiden karsimiseen jalostuksesta.

Kyynärnivelen kehityshäiriö on osa osteokondroosisairautta, joka on luutumishäiriö. Se on yleisin isojen ja jättikokoisten koirien etujalan nivelkivun ja ontumisen aiheuttaja. Pohjoismaissa kyynärnivelkuvien arviointi perustuu nivelrikon merkkeihin. On huomattava, että jo 1. asteen muutos tarkoittaa sitä, että koiralla on kyynärnivelen kasvuhäiriö ja siitä johtuvia nivelrikkomuutoksia.

Suomen Kennelliitto antaa virallisia lausuntoja myös selkäkuvista. Virallisia selkäkuvia otetaan synnynnäisten nikamaepämuodostumien, spondyloosin, välilevyjen kalkkeutumisen ja välimuotoisen lanneristinikaman varalta. Yli 12 kuukauden ikäisen koiran selkäkuvista lausutaan epämuodostumat ja välimuotoinen lanneristinikama. Yli 24 kuukauden ikäiseltä koiralta voidaan lisäksi lausua rappeumamuutokset eli spondyloosi ja tietyiltä roduilta välilevyjen kalkkeumat. Viralliset selkäkuvat otetaan aina rauhoituksessa.

Virallisen polvitarkastuksen tarkoituksena on löytää koirat, joilla polvilumpio on löysä tai menee pois paikoiltaan. Polvilumpion luksaatio jaotellaan eri asteisiin. Asteesta riippuen se voi olla täysin oireeton tai vaatia kirurgista hoitoa. Polvitarkastuksen suorittaa virallisen pätevyyden saanut eläinlääkäri hereillä olevalle koiralle.

Koiran tulee olla tutkimushetkellä vähintään 12 kuukauden ikäinen. Alle 3-vuotiaalle koiralle tehty polvitarkastus on voimassa 12 kk:ta. Yli 3-vuotiaan koiran polvitarkastus on voimassa loppuiän

Myymme Helmessä sekä erikoisruokavalioita että päivittäisruokavalioita terveille lemmikeille.

Hyvälaatuinen ruoka on lemmikin terveyden ja hyvinvoinnin kulmakivi. Useita ongelmia voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa oikeanlaisella ruokinnalla.

Myymme Royal Canin päivittäisruokia ja erikoisruokia sekä koirille että kissoille. Päivittäisruokavaliot pitävät yllä terveen lemmikin hyvinvointia esimerkiksi ehkäisemällä hammaskiven muodostumista, virtsakiteiden muodostumista tai ylipainoa.

Royal Canin tuoteperheestä löytyy erikoisruokavalioita muun muassa suolistohäiriöiden, allergian, ylipainon, maksasairauksien, munuaissairauksien, virtsakivien, stressioireiden ja sokeritaudin hoitoon.

Meiltä löytyy myös Hill´s, Specific ja Trovet sarjan tuotteita. Varastotilojen rajallisuuden takia kaikkia ruokiamme ei löydy suoraan hyllystä. Kaikkia ruokia saatavilla tilauksesta. Tilaamme ruokia viikoittain.

Kaneille ja jyrsijöille valikoimastamme löytyy Oxbow Critical Care toipilasruoka.

Helmessä on kissoille suunnitellut rauhalliset tilat omalla sisäänkäynnillä. Kissan voi tuoda päiväksi sisälle tutkimuksia ja toimenpiteitä varten ilman erillisiä kustannuksia. Käsittelemme kissoja rauhallisesti ja ystävällisesti, jotta eläinlääkärikäynti olisi mahdollisimman miellyttävä.

Hoidamme Helmessä myös eksoottisia eläimiä. Yleisimmin vastaanotollamme käy kaneja ja jyrsijöitä.

Potilaat voivat tulla vastaanotolle terveystarkastukseen tai sairauden oireiden vuoksi.

Monet eksoottiset eläimet peittävät sairautensa viimeiseen saakka, joten yhteydenotto eläinlääkäriin heti lemmikin olemuksen tai käytöksen muututtua on tärkeää. Huolellisen yleistutkimuksen lisäksi oireiden syytä voidaan selvittää muun muassa röntgenkuvin.

Suoritamme myös pienimuotoisesti yksinkertaisia eksoottisten eläinten kirurgisia toimenpiteitä, kuten kastraatioita.

Meillä on kattava valikoima hyväksi testattuja tarvikkeitä lemmikin hoitoon.

Hyllyistä löytyy tarvikkeet korvien puhdistukseen, haavojen hoitoon, silmien hoitoon, shampoo pesuihin, nivelongelmiin, kuumeen mittaukseen, punkkien poistoon, tassujen suojaukseen ja lääkkeiden antamiseen.

Meillä on käteviä ensiapulaatikoita, joihin voi henkilökunnan avustuksella koota tarvittavat ensiapuvälineet.

Vastaanotolla on myytävänä myös leluja sekä purutuotteita.

Röntgentutkimuksella tutkitaan luita ja sisäelimiä.

Käytössämme on pieneläintutkimuksiin tarkoitettu röntgenlaite, jolla saadaan hyvänlaatuisia röntgenkuvia. Käytössämme on uusi suoradigiröntgen,  joka mahdollistaa nopeamman kuvaamisen ja tarkempien kuvien ottamisen. 

Röntgentutkimus on potilaalle täysin kivuton tutkimusmenetelmä, mutta kuvauksen aikana ehdottoman paikalla pysymisen varmistamiseksi joudutaan potilas toisinaan rauhoittamaan erityisesti ortopedisissä ongelmissa.

Yleisempiä tutkimuksia ovat viralliset lonkka- ja kyynärkuvakset, keuhkojen ja sydämen kuvaukset, vatsaontelon kuvaukset sekä luustokuvaukset.

Pentujen tarkan lukumäärän arvioinnin voi tehdä röntgenkuvauksella koiralla 55 vuorokautta ja kissalla 45 vuorokautta astutuksen jälkeen.

Teemme Helmessä laajasti vatsaontelon ultraäänitutkimuksia (mm. kroonisten suolisto-oireiden syyn selvittämiseksi). Yleisimpiä tutkimuksia ovat tiineysdiagnostiikka, kohdun tutkiminen ja virtsarakon tutkiminen.

Ultraäänitutkimus on potilaalle täysin kivuton ja turvallinen tutkimusmenetelmä.

Tiineystutkimuksen ultraäänellä voi tehdä koiralle aikaisintaan 25 vuorokautta ja kissalle 20 vuorokautta astutuksen jälkeen.

Klinikallemme on saatu vuoden 2024 alussa sydämen ultraäänitutkimuksiin soveltuvat laitteistot ja anturit. Eläinlääkärimme kouluttautuvat parhaillaan sydämen ultraäänitutkimuksiin, joten vuoden 2024 aikana pystymme aloittamaan sydänten ultraäänitutkimukset (ei virallisia sydänultraäänitutkmuksia).

Sydämen ultraäänitutkimuksessa arvioidaan sydämen rakennetta, toimintaa ja selvitetään syytä mahdolliselle stetoskoopilla kuultavalle sivuäänelle. 

Helmeen saatiin kesällä 2023 täysin uusi, teräväpiirtokamerajärjestelmä,jolla tähystystoimenpiteet tehdään.

Tähystyksellä voidaan hoitaa mm.
– Video-otoskopia: hoidamme paljon tähystysavusteisesti kroonisia korvatulehduspotilaita, jolloin korvat saadaan puhdistettua syvältä korvakäytävästä kamera-avusteisesti kaikista eritteistä (usein välttämätöntä korvan paranemiselle kroonisessa tulehduksessa) sekä kameran avulla pystytään näkemään myös tärykalvon taakse rakenteita, joita normaalisti otoskoopilla ei pystytä näkemään.
– Gastroskopia: suoliston tähystyksessä nähdään ruokatorven, mahan ja suoliston alkuosan limakalvojen tilanne, sekä mahdolliset kasvaimet, haavaumat tai vierasesineet. Tähystyksen yhteydessä voidaan tarvittaessa suolistosta ottaa koepalat patologin tutkittavaksi (kroonisten ruoansulatusvaivojen yhteydessä), jolloin vältytään leikkaukselliselta koepalojen otolta.
– Muut tähystykset: edellämainittujen lisäksi sierainten, nielun, henkitorven ym. tähystykset ja näytteenotot onnistuvat tarvittaessa. 

Tähystys-sterilaatioita emme valitettavasti tee. 

Tutkimme virtsa-, veri-, iho-, korva-, papa- ja ohutneulanäytteitä. Meillä on uudet ja kattavat laboratoriolaitteet ja suuri osa tuloksista valmistuu samalla käynnillä. Lähetämme näytteitä myös ulkopuolisiin laboratorioihin.

Verinäytteiden määritystä vaaditaan usein diagnoosin saamiseen. Tutkimme mm. maksa-, munuais-, proteiini-, elektrolyytti-, ca-, fosfori-, sokeriarvot, tulehdus- ja punasoluarvot, hemoglobiini sekä verihiutalemäärän, haimatulehduksen pikatestin, punkkivälitteisten sairauksien pikatestin, fruktosamiinin (pitkäaikainen veren sokeri), koirien crp-tulehdussoluarvon odottaessa.

Virtsan stix-, ominaispaino- ja sakkatutkimukset tehdään odottaessa, mutta viljelytutkimuksen valmistuminen kestää vuorokauden. Mikäli virtsassa kasvaa bakteereja, tehdään myös antibioottiherkkyysmääritys.

Korvan tai ihon mikroskooppinäytteistä tutkitaan muun muassa onko kyseessä ulkoloisten, bakteerin tai hiivan aiheuttama tulehdus.

Päiväsairaala helpottaa työssäkäyvien asiakkaidemme aikatauluja, sillä potilaat voi tuoda sisään jo aamusta päivän toimenpiteitä varten. Päiväsairaalassaolosta emme peri erillistä maksua.

Leikkauspotilaille voidaan tarvittaessa antaa kipulääkitystä ja nesteitä jo ennen leikkausta. Leikkauksen jälkeinen heräily tapahtuu rauhallisissa ja valvotuissa tiloissa. Sisätautipotilaat voivat jäädä päiväksi sairaalaan kattavia tutkimuksia varten tai vaikkapa tarvittavia tukihoitoja kuten nesteytystä varten.